Fietsen in Vlaanderen

Dus wil je meer weten over fietsen in vlaanderen? Super goed! Want Vlaanderen is de perfecte plaats om op de fiets te verkennen. Het land heeft veel fietspaden en bewegwijzerde fietsroutes, het landschap is vlak, de afstanden zijn kort en er is veel te zien en te doen onderweg. Dus kom naar België en stap op de fiets!

Er zijn in België de beroemde “Kermesse”, races die niet tot de UCI-categorie behoren, maar van een werkelijk buitengewoon niveau genieten. Voor velen vertegenwoordigen zij de races op het hoogste niveau van het Europese continent.

Wie kan meedoen?

Dit zijn wedstrijden waaraan alle gelicentieerde professionele renners kunnen deelnemen. Naast de continentale teams van het land, vind je teams in de Pro Continental categorie en renners en zelfs complete World Tour-teams (Lotto Soudal of Etixx Quik Step).

De moeilijkheidsgraad van deze races,

Dit zijn de circuits waarin we stukken verharde wegen, harde wegen, ingewikkelde bochten, vernauwingen vinden. Het peloton bevindt zich in één bestand. Dit zijn banen met veel wind. De races duren tussen de 160 en 170 km en waarin normaal gesproken slechts tussen de 30 en 60 lopers de finish halen.

Verloop van de race

Dit zijn races zonder organisatie van de kant van de teams, het zijn aanvalsraces van minuut 1 tot het einde. Het is dus heel anders dan de controle die je aantreft in UCI-races met Pro Continental- en World Tour-teams. Ze draaien vanaf het eerste moment op maximale capaciteit. Het vermogen van de renner en zijn plaatsing in het peloton is essentieel om daar succesvol te kunnen zijn.

Lopers profiel

Dit zijn races die zo gespecialiseerd zijn dat het voor renners die uit een ander land komen en met een heel andere stijl van fietsen, moeilijk is om hun capaciteiten te beoordelen. In Spanje of Italië hebben de renners een meer klimmerprofiel en dit betekent dat ze in een gematigder tempo gaan en dat ze op de klim in de aanval gaan. Dit kan in België en Nederland niet gebeuren omdat het terrein volledig vlak is en het profiel van de loper ook totaal tegengesteld is aan dat elders.

Deze vluchten, zowel voor buitenlandse teams als voor Belgische lopers, zijn perfecte trainingsvluchten (er zijn tussen de 2-3 “Kermesses” per week) Maar ze moeten gemeten worden omdat het races zijn met zoveel stress en zoveel snelheid dat het kan je zowel fysiek als mentaal snel uitputten.

Ze zijn ideaal voor het voorbereiden van prioritaire evenementen die in de volgende weken aankomen.

We hebben net gezien hoe dit soort races zo speciaal zijn en hoe ze worden betwist. Voor liefhebbers van cijfers vind je hieronder de vermogensgegevens en de soorten inspanningen die in deze races worden geleverd. Als algemene regel duren de races ongeveer 3h-3h45 ‘duur ongeveer. Deze gegevens zijn afkomstig van een renner in een kleine groep van 50 renners die het hoofdpeloton kan bereiken.

Eerste dag :

  • 50 kilometer
  • 32 sprints van 5 tot 10 seconden over
  •  900w, power on sprints met een maximale piek van 1280w, naast een piek van 1144w gedurende 5 seconden.

Dat betekent dat hij elke keer dat hij uit een bocht kwam, aan de neuromusculaire kracht werkte, of elke keer dat hij een gat in het peloton moest dichten :

  • bijna 46 km / u gemiddelde snelheid,
  •  291w maar een gestandaardiseerd vermogen van 340w (bijna 4,5w/kg voor deze hardloper).
  • 165 slagen per minuut gemiddeld, maar met een maximum van 195 slagen

De hoeveelheid werk die wordt verricht in de neuromusculaire krachtzone en de anaërobe zone is aanzienlijk. Uiteraard neemt dit werk in zulke hoge gebieden over de km af, zelfs als het tempo hoog blijft.

De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat er een grote neuromusculaire capaciteit en een grote anaërobe capaciteit nodig is om deze ritmeveranderingen aan het begin van de competitie het hoofd te bieden.

De grote kracht die de meeste van deze rijders hebben, betekent dat ze een ongelooflijk vermogen hebben om op het vlakke te rijden.

Zoals we in deze race kunnen zien, speelde vooral de plaatsingsfactor aan het begin van de race een belangrijke rol. Als we de vermogensgegevens aan het begin van de slag vergelijken met die aan het einde van de slag.

Het meest opvallende detail zijn de vermogenspieken die tijdens de race worden behaald.

De 32 sprints uitgevoerd in het 1e uur van de eerste race hebben niets te maken met de 25 sprints uitgevoerd op de 750w (ongeveer 10w/kg) in deze race. Het is duidelijk dat een hardloper zijn met een grote neuromusculaire kracht en een grote anaërobe capaciteit nog steeds een essentiële factor is om uit te blinken in deze races. Hieruit blijkt dat de plaatsingsfactor en de vaardigheidsfactor een zeer belangrijke rol spelen.

Ontdek Vlaanderen

Hier zijn onze toptips om deze prachtige streek van Vlaanderen en zijn cultuur te ontdekken tijdens uw fietstochten. U rijdt misschien door de stad Roeselare, het leven is er erg aangenaam. Als u van plan bent om naar Vlaanderen te verhuizen, wordt u door de Vlaamse administratie begeleid bij uw administratieve procedures. De werking van de openbare diensten in Vlaanderen is zeer goed georganiseerd, het laat de regio autonoom opereren. Ook voor huisvesting kunt u om hulp en vastgoedgaranties vragen.